facebook

Сьогодні – День вишиванки: вся Україна вбирається у національний одяг

В Україні сьогодні відзначають День вишиванки. Всесвітній день вишиванки відзначається щорічно в третій четвер травня. Це свято покликане популяризувати українську культуру і традиції. Ідея відзначати День вишиванки виникла у 2006 році. Тоді кілька студентів й викладачів Чернівецького національного університету одягнули вишиванки й влаштували флешмоб. А вже через кілька років це свято набуло міжнародних масштабів.

СЬОГОДНІ українці та прихильники України в усьому світі будуть відзначати День вишиванки, присвячений українській культурі та традиціям. Долучитись до свята, яке щороку припадає на третій четвер травня, зовсім не складно. Достатньо прийти в українській вишитій сорочці на роботу, навчання чи один із запланованих на 17 травня святкових заходів.

День вишиванки 2018: афіша заходів у Франківську

Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. Цьогоріч День вишиванки в Україні припадав на 17 травня.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У цей день прийнято одягати вишиванку на роботу, навчання або просто на прогулянку. До того ж, у різних містах України та світу проводять тематичні акції, флешмоби, паради, виставки та марші.

День вишиванки не має ніякого політичного підґрунтя, свято покликане популяризувати українську культуру і традиції.

У Франківску до Дня вишиванки в сквері «Руської трійці» проведуть акцію «Вишиванка – дзеркало народної душі».

В рамках акції буде прикрашено пам’ятник «Руській трійці» та сквер, проведутьвікторини, конкурси, прозвучать народні пісні, а також відбудеться показ вишиванок.

День вишиванки у Києві

Мегамарш вишиванок 19 травня Де і коли: 19 травня, станія метро «Золоті Ворота» Традиційний «Мегамарш вишиванок» цього року має відбутись 19 травня. Цьогорічна акція, як повідомляється, стане вже двадцятою – ювілейною. Організатори запрошують усіх охочих долучитись до маршу, прибувши у вишиванці до Золотих Воріт об 11:00.

В цю суботу чекаємо всіх об 11:00 на Золотих Воротах!До зустрічі на #Мегамарш !

Gepostet von Мегамарш у вишиванках am Mittwoch, 16. Mai 2018

Відповідно до маршруту, учасники маршу пройдуть через Софіївську та Михайлівську площі, Андріївський узвіз та Контрактову площу.

Київський метрополітен з нагоди свята буде безкоштовно пускати до метро пасажирів у вишитій сорочці. Щоправда, не весь день, а лише з 8 до 11 ранку, і не на усіх станціях а лише на шести: “Майдан Незалежності”, “Хрещатик”, “Золоті ворота”, “Либідська”, “Університет” та”Арсенальна”.

Святковий концерт національної філармонії України Коли: 17 травня До Всесвітнього дня вишиванки Національний академічний духовий оркестр України підготував концерт «Думи мої, Думи!».

Організатори закликали слухачів приходити у вишитих сорочках. На концерті, як повідомляється, буде представлено дві прем’єри: буковинця Олександра Бродовінського та молодого композитора родом з Івано-Франківська Едварда Кравчука. За диригентським пультом – Вікторія Жадько.

Музика деяких українських композиторів – тих, які не банально адаптують фольклор у своїй творчості – часом нагадує…

Gepostet von Національна філармонія України am Dienstag, 15. Mai 2018

«День вишиванки» в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва Коли:17 травня Національний музей українського народного декоративного мистецтва підготував до свята музейну збірку української вишивки ХVІІ — ХХ століть.

Протягом дня будуть щогодини проводитись екскурсії «Головне про сорочку за 15 хвилин». О 13:00 відбудеться тематична екскурсія «Гарненько в білих сорочках…». А о 15:00 – презентація нової експозиції «Художня вишивка ХVІІ – початку ХХ ст.». Чоловіча Nоша.

Виставка традиційного чоловічого одягу Де і коли: Музей Івана Гончара, з 10 по 8 липня З 10 травня по 8 липня у Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» проводиться виставка традиційного чоловічого одягу «Чоловіча Nоша».

В українському музейному просторі вперше представили виставку традиційного українського чоловічого одягу кінця XIX – середини ХХ століття.

В рамках експозиції представлено традиційний одяг хлопчиків і підлітків, хлопців і наречених, зрілих чоловіків і чоловіків похилого віку.

Історія одягу доповнюється предметами побуту й унікальними давніми  фотографіями з художнього історико-етнографічного альбому Івана Гончара “Україна та Українці”. Виставка передбачає також серію інтерактивних екскурсій для дітей, лекцій з вивчення чоловічого одягу та демонстраційних майстер-класів з пошиття народних зразків чоловічих сорочок і штанів.

Акція «Вишиванка летить у мандри» Де і коли: аеропорт «Бориспіль» та інші міжнародні аеропорти України, з 11:00 До Всесвітнього дня вишиванки в українських аеропортах проведуть унікальну інформаційну акцію «Вишиванка летить у мандри».

При перетині кордону на паспортному контролі прикордонники вручатимуть всім іноземцям інформаційні буклети про свято Всесвітнього дня вишиванки, традиції носіння етнічного одягу, та значення для українців, аби ближче знайомити світ з українською культурою. Дві вишиванки подарують маленьким іноземцям.

ПРЕС-АНОНС.Завтра, до Всесвітнього дня вишиванки вперше проведемо унікальну інформаційну акцію «Вишиванка летить у…

Gepostet von Леся Воронюк am Mittwoch, 16. Mai 2018

День вишиванки у Чернівцях На «батьківщині»

Дня вишиванки має відбутись низка святкових хаходів. Офіційне відкриття Дня вишиванки та муралу «Заставнівська красуня» Де і коли: вулиця Університетська, 24, 13:00 На одній з вулиць Чернівців до Дня вишиванки буде відкрито новий арт-об’єкт. У відкритті візьмуть участь митці, меценати та представники влади. Святкування Всесвітнього дня вишиванки спільно з «Чернівці Фешн вікенд» Де і коли: вулиця Ольги Кобилянської, 5 – 15:00 Представники індустрії моди, влада та волонтери готують багату святкову програму: етнопокази, благодійний ярмарок, майстер-класи, презентація етногри «Пам’ятайко».

День вишиванки у Дніпрі

Мешканців та гостей Дніпра 17 травня очікує багата святкова програма та етнофестиваль. Заплановано, зокрема, проведення святкового концерту, на якому у вишиванках будуть танцювати зумбу. Заходи выдбудуться на площі Героїв Майдану, початок – о 17:00. Дніпрян також запрошують долучитися до створення унікального оберегу для бійців зі Сходу країни: захисної ковдри із клаптиків, які будуть вишивати самі жителі. Крім того, 19 травня у місті презентують гігантську сорочку з вишитим візерунком та зареєструють відповідний національний рекорд.

День вишиванки: Харків

У Харкові з нагоди свята незалежно відбудеться одразу два марші з вишиванками: Вишиванкова Хода, та Парад Вишиванок Збір на Вишиванкову ходу запланований на 16:00, на Майдані Конституції біля монумента Незалежності України. Парад Вишиванок має відбутись пізніше – о 19:00. Учасники будуть збиратись о 17 30 на Майдані Свободи.

День вишиванки в Одесі

Одеський «мегамарш вишиванок» Де і коли: 19 травня, 13:00, збори біля готелю «Пасаж» на Дерибасівській На 19 травня (субота) в Одесі заплановано проведення ХІ ходи у вишиванках. Організатори обіцяють збільшений маршрут та «сюприз від оркестру та хору ВМС України».

А крім того – всеукраїнський день вуличної музики. Крім того, о 18:00 організатори «Вишиванкового фестивалю» готують в одеському хабі “Гостинная” показ патріотичної стрічки “Спадок нації” День вишиванки святкують у Львові

У Львові ще 12 травня стартував третій фестиваль вишиванки, в рамках якого проводяться флешмоби, майстер-класи та благодійні ярмарки. 17 травня о 14:00 (проспект Свободи перед «Оперним») гостей фестивалю будуть частувати велетенським пляцком (кондитерський виріб з коржів – ред.). Крім того, планується показ національного одягу інших народів, благодійна вечірка у Fashion club та патріотичний концерт від бійців АТО, гостями якого стануть Наталка Карпа, Софія Федина, гурти Мері, Йорий Кльоц, Шосте чуття та інші. Історію та традиції Дня вишиванки – свята, присвяченого українській культурі та традиціям.

Святкові акції, присвячені українській вишитій сорочці, проводяться не лише в Україні, але й далеко за її межами – у країнах Європи, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії, тощо.

 

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Сьогодні – День вишиванки: вся Україна вбирається у національний одяг