facebook

“Трупи на коридорах та відсутність медиків”: що твориться у наших лікарнях, де лікують хворих на COVID-19

Все більше українців хворіє коронавірусною інфекцією. Кількість нових випадів за добу зростає та вже зовсім близьке до позначки у 9 тисяч на день. Кабмін закликає Верховну Раду негайно розглянути законопроєкт про посилення відповідальності за порушення карантинних заходів. І вже готується розгортати мобільні шпиталі в Києві та ще в кількох областях.

Про це йдеться 1 листопада в сюжеті ТСН.Тижня, передає “Це моя Україна“.

Пацієнт київської лікарні №15 Павло Багмут, якого виписали нещодавно, каже, що не так страшна хвороба, як українські лікарні: антисанітарія, люди, яким не вистачило місць у палатах, які благають про допомогу в коридорах. За його словами, в одному лікарняному коридорі лежали живі й мертві.

“Виходиш в туалет і дивишся, лежить людина в чорному мішку і чекає на свій час, коли її вивезуть”, – розповідає Павло Багмут.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Реанімації захлинаються від потоку хворих. Лікарі падають із ніг від перевтоми. Реаніматолог Володимир Лиходієвський зізнався, що з огляду на наростаюче цунамі хворих, лікарі готуються застосувати медичне сортування. Той самий принцип, який змушені були робити на початку пандемії медики вимираючого від COVID-19 італійського міста Бергамо.

“Є, наприклад одне місце в інтенсивній терапії, і є чотири пацієнти, які потребують госпіталізації, госпіталізації саме до інтенсивної терапії, поміж них ти обираєш, у кого більше шансів, більше шансів вижити. Це дуже страшний моральний вибір для лікарів. Так, це – війна”, – зазначає реаніматолог-анестезіолог Володимир Лиходієвський.

Декілька лікарень для хворих на COVID-19 на Харківщині та Одещині залишилися майже без персоналу через високу захворюваність лікарів, які б’ються з епідемією до кінця, та масові звільнення медиків, які не готові ризикувати життям.

Дмитро Жданов був пацієнтом в одному з таких шпиталів. Він знає, як це – задихатися, плекаючи останню надію на шпиталізацію, і раптом опинитися в лікарні без лікарів.

“Я блював кров’ю, але персоналу на місці не виявилося. Мої сусіди по палаті понад годину розшукували по лікарні хоч лікаря, хоч медсестру, щоб надати мені медичну допомогу”, – зазначає Дмитро Жданов.

Прогнози про подвійне збільшення добових інфікувань узимку не залишають навіть стриманого оптимізму, що медична система України витримає такий виклик. Відомий український педіатр Андрій Пеньков, який сам нещодавно тяжко перехворів на COVID-19, попри всі намагання достукатися до харківських посадовців, аби ті відвернули катастрофу, змушений констатувати, що до колапсу залишилося пів кроку.

“З точки зору всіх законів зараз відбувається злочин. Зараз ми констатуємо велику кількість важких випадків і летальних випадків, яких могло б і не бути, за відповідної організації. У масштабах одного випадку такої б інцидент трактувався, як халатність, і лікаря засудили б, наприклад. А в масштабах державних рішень чомусь ніхто не несе за це ніякої відповідальності”, – говорить лікар Андрій Пеньков.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Трупи на коридорах та відсутність медиків”: що твориться у наших лікарнях, де лікують хворих на COVID-19