facebook

Вірменія попросила допомоги в Росії у зв’язку з війною в Нагірному Карабаху. МЗС РФ відповіло

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звернувся до керівництва Росії із проханням почати термінові консультації для “визначення виду і розміру допомоги”, яку Москва може надати Єревану. У МЗС РФ заявили, що на цьому етапі це неможливо.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян 31 жовтня надіслав президенту РФ Володимирові Путіну лист, у якому вперше після загострення конфлікту в Нагірному Карабаху попросив допомоги в Росії. Про це повідомляють на сайті вірменського міністерства закордонних справ.

З огляду на наближення бойових дій до кордону Вірменії та факти посягань на територію республіки, які вже були, прем’єр-міністр звернувся до президента РФ для негайного проведення консультацій із метою визначення виду і розміру допомоги, яку РФ може надати Вірменії для гарантування її безпеки, ґрунтуючись на союзницьких відносинах між Вірменією та Росією і ст. 2 Договору про дружбу, співпрацю і взаємодопомогу від 29 серпня 1997 року“, – заявили у МЗС.

Зі свого боку, міністерство закордонних справ Росії зазначило, що на цьому етапі РФ не може надати допомогу Вірменії.

Відповідно до договору, Росія надасть Єревану всю необхідну допомогу, якщо сутички буде перенесено безпосередньо на територію Вірменії“, – підкреслюють у заяві російського зовнішньополітичного відомства.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, які тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир’я і припинення вогню, але час від часу між сторонами виникають збройні сутички. За час конфлікту в регіоні загинуло понад 30 тис. осіб. Азербайджан вважає Нагірний Карабах окупованою Вірменією територією.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабаху спалахнув наймасштабніший за останні роки конфлікт. Міністерство оборони Азербайджану звинуватило Вірменію у “масштабній провокації”, обстрілі позицій азербайджанської армії та оголосило про початок “стрімкого контрнаступу”. Вірменська влада, зі свого боку, заявила, що азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах. Під час конфлікту сторони використовують танки, важку артилерію та авіацію. Повідомляли про загиблих і поранених військовослужбовців і мирних жителів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вірменія попросила допомоги в Росії у зв’язку з війною в Нагірному Карабаху. МЗС РФ відповіло