facebook

Альтернативний салат «Олів’є» та ще кілька смачних пісних рецептів

Дотримання поста припускає відмову від продуктів тваринного походження – м’яса, молочних продуктів, яєць. У певні дні тижня також не можна їсти рибу і використовувати рослинне масло.

Але протягом 40 днів, поки триває піст, наш організм також потребує вітамінів, мінералів і поживних речовин, як і в інші дні. Пісний раціон може бути не менш смачним і корисним, ніж повсякденні страви.

 

Пропонуємо вам кілька рецептів пісних салатів в Різдвяний піст. Традиційно вони вважаються закускою, а не «серйозною» їжею, але завдяки додаванню горіхів, сухофруктів або грибів стають корисним і ситним блюдом.

Пісні салати готують з свіжих, запечених, варених, приготованих на пару або консервованих овочів. Відмінна заправка для них – соус з рослинної олії, кислоти, солі і спецій. Кислоту можна отримати з соку лимона, гранатового соку, фруктового або бальзамічного оцту. Для гостроти додають мелений чорний або червоний перець.

Салат з буряка

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На 2 порції салату потрібно взяти один великий буряк, 15 шт. чорносливу, три чверті склянки волоських горіхів, зубчик часнику, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком.

Буряк можна відварити або готувати сирою. Помийте чорнослив, замочіть його в гарячій воді на 10-15 хвилин. Очищений буряк натріть, а чорнослив поріжте. Подрібніть горіхи в ступці або комбайні. Роздушіть часник. Змішайте всі інгредієнти, посоліть і додайте олію. Дайте салату настоятися 1-2 години.

Салат з чорносливом і печерицями

На 2 порції салату візьміть 2 моркви, 2 цибулини, 15-20 шт. чорносливу, 6-8 шт. печериць, 1 склянка очищених волоських горіхів, 2-3 ложки оливкової олії.

Чорнослив замочіть на 15 хвилин у гарячій воді, подрібніть його. Натріть моркву на крупній тертці, дрібно порубати цибулю, а печериці наріжте скибочками. Окремо обсмажте ці інгредієнти на оливковій олії. Подрібніть волоські горіхи.
Викладайте в глибоке блюдо компоненти салату шарами в такій послідовності: морква, цибуля, гриби, чорнослив, горіхи. Можна збризнути готову страву соком лимона. Дайте страві настоятися в холодильнику протягом 30-60 хвилин.

Теплий салат із зеленої квасолі

На 2 порції цієї страви візьміть 400 г зеленої стручкової квасолі, 200 г помідорів чері, столову ложку кунжутного насіння, дві столові ложки оливкової олії, один лимон, 5 стебел зеленого базиліку. Сіль і перець беремо за смаком.

Поки вариться квасоля, помідори черрі розріжте навпіл і поперчіть. Сік лимона змішайте з оливковою олією, посоліть, поперчіть. У цей соус додайте кунжут і подрібнений базилік. Змішайте теплу квасолю з помідорами і заправте соусом. Салат готовий.

Пісний грецький салат

Нам знадобляться пара жмень шпинату, 5 листочків зеленого салату, 2 помідори, 20 маслин, половина червоної цибулини, 2 столові ложки оливкової олії, трохи гірчиці, сир тофу.

Нарізаємо всі інгредієнти. Оливкова олія змішуємо з гірчицею. При бажанні можна додати трохи соку лимона. Цим соусом поливаємо салат, і він готовий.

Салат з моркви та фініків

Щоб приготувати цей салат із солодким смаком, візьміть 2 моркви, цибулину, 150 г сушених фініків. Для заправки знадобляться мед, сіль, сік і цедра одного лимона. Любителі імбиру можуть додати в заправку трохи цієї спеції.

Натріть моркву на великій тертці, наріжте цибулю тонкими півкільцями. Видаліть з фініків кісточки і розріжте кожен фінік на дві частини. Приготуйте заправку і додайте в ваш салат. Перед подачею на стіл салат бажано відправити в холодильник на 1 годину.

Пісний салат «Олів’є»

Серед рецептів пісних салатів в Різдвяний піст можна знайти і традиційний для новорічного столу «Олів’є». Новий рік припадає на початок останньої, самого суворого тижня посту. Тому у тих, хто постить, страви на столі мають бути скромними. Цей рецепт «Олів’є» не зажадає від людини порушувати правила.

Для його приготування візьміть 4 картоплі, 2 моркви, цибулину, 3 солоних огірка, 1/2 зеленого горошку, 150 г соєвого м’яса, трохи рослинного масла, зелень і сіль.

Як і для звичайного «олів’є», відваріть картоплю і моркву в мундирах, почистіть і наріжте дрібним кубиком. Відваріть соєве м’ясо, коли воно охолоне, дрібно наріжте. Дрібно наріжте цибулю, солоні огірки і зелень. Змішайте всі компоненти, додайте в миску зелений горошок і заправте невеликою кількістю рослинної олії.

До речі, ідеально вписується в пісне меню класичний салат «Вінегрет».

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Альтернативний салат «Олів’є» та ще кілька смачних пісних рецептів