facebook

Порошенко зняв санкції з розташованого в Придністров’ї металургійного заводу на прохання прем’єра Молдови, – “Схеми”

Президент Петро Порошенко посприяв тому, щоб з розташованого в Придністров’ї “Молдавського металургійного заводу” було знято українські санкції. Це сталося після прохання з боку прем’єр-міністра Молдови Павла Філіпа.


Про це йдеться в спільному розслідуванні журналістів програми “Схеми” і RISE. Moldova.

“Молдавський металургійний завод” розташований у м. Рибниця на території самопроголошеної Придністровської молдавської республіки – проросійського сепаратистського анклаву, що не визнає влади Кишинева.

Цей завод займається скупкою металобрухту, переплавляє його і виробляє металопрокат. ММЗ – бюджетоутворююче підприємство Придністров’я. Його дохід за 2017 рік становить $217 млн, тоді як весь бюджет сепаратистської “республіки” – $234 млн.

Україна ввела санкції проти заводу в липні 2018 року. Це рішення РНБО ухвалила за поданням СБУ. Але із запровадженням санкцій наша країна не припинила продавати металобрухт у Придністров’я. Просто тепер це стали робити через фірму-прокладку – Novastal prim SRL, стверджують журналісти.

За юридичною адресою офісу цієї фірми розташована районна організація “Демократичної партії Молдови” – найбільшої партії правлячої коаліції. Її очолює молдавський олігарх і політик Влад Плахотнюк.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

ЗМІ України і Молдови не раз писали про дружбу Плахотнюка і Порошенка. Молдавський олігарх і сам публічно називав президента України своїм “старим другом”.

Проти фірми-прокладки Novastal prim SRL Україна теж ввела санкції і теж за наполяганням СБУ – щоправда, лише в березні 2019 року. Але тим же рішенням РНБО, згідно з яким Novastal prim SRL потрапила до списку санкцій, сам “Молдавський металургійний завод” з цього списку вилучили.

Журналісти з’ясували, що зняти санкції з заводу Україну попросив прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп. Він 7 березня надіслав листа з проханням про це на адресу керівництва країни. І це прохання було оперативно виконано.

Санкції були зняті попри те, що СБУ в 2018 році передала в Нацполіцію матеріали, які свідчать про те, що поставки металобрухту на “Молдавський металургійний завод” тривали навіть в обхід санкцій. Крім того, в Міністерстві економічного розвитку повідомили, що проводять антидемпінгове розслідування щодо імпорту металопродукції з Молдови.

Журналісти “Схем” намагалися поставити питання про зняття санкцій з придністровського заводу Петру Порошенку й надіслали відповідний запит до Адміністрації президента, але відповіді так і не отримали .

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Порошенко зняв санкції з розташованого в Придністров’ї металургійного заводу на прохання прем’єра Молдови, – “Схеми”