facebook

Націоналізацію ПриватБанку можуть визнати незаконною

В Окружному адмінсуді Києва на засіданні під головуванням його глави, судді Павла Вовка 18 квітня, ймовірно, оголосять рішення щодо націоналізації ПриватБанку. Швидше за все, її визнають незаконною.

Про це сказано в матеріалі видання “Лівий берег”.

Справу націоналізації ПриватБанку розглядають з червня 2017 року закритому режимі.

Як наголошує видання, оголошення цього вердикту можуть перенести на 22-е квітня – на наступний день після виборів, але ситуація від цього не зміниться.

“На жаль для нас, рішення буде абсолютно правове. Навряд чи ви знайдете хоч одного кваліфікованого юриста, який скаже, що воно сфабриковано, “притягнуте за вуха”, – заявив один з членів команди чинного Президента.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він стверджує, що на етапі націоналізації Нацбанк часто діяв “на межі повноважень”.

“Хороший приклад – операції зі списання рахунків “пов’язаних осіб”. Конкретно – $250 млн братів Суркісів у кіпрській філії ПриватБанку. Нацбанк порахував їх “пов’язаними”, оскільки брати Суркіси – і це не секрет – є бенефіціарами в низці проектів Коломойського. Однак, у європейського правосуддя з цього приводу своя думка: були б вони (в тих самих проектах, припустимо) мажоритарними акціонерами, впливали б на прийняття стратегічних рішень – тоді так, а так – пряма дорога до Феміди . З посиланням на українську Конституцію, яка прямо забороняє вилучення власності без рішення суду”, – сказано в матеріалі.

Видання підкреслює, що Окружний адмінсуд – лише перша інстанція. Далі – друга, апеляція і Верховний суд. За часом це може зайняти мінімум шість-сім місяців, але швидше за все – навіть більше року.

При цьому співрозмовники видання вважають, що навіть після рішення Окружного адмінсуду по ПриватБанку шанси, що фінустанова буде повернуто його колишнім власникам, вкрай низькі.

“Всі наші співрозмовники оцінюють цю ймовірність як вкрай низьку. Держава вже повноцінно вступила в права володіння банком і процес практично незворотній. Інша річ – мирову угода. З боку держави її суб’єктом повинен виступити НБУ, далі – постанова Кабміну, що передбачає відшкодування збитку за рахунок бюджету”, – наголошується в статті.

На думку авторів матеріалу наступне рішення суду може негативно вплинути на ситуацію з виплатою кредитів України.

“2019 рік – піковий по виплатах зовнішнього боргу: Україна повинна повернути кредиторам аж $14,2 млрд. Без допомоги МВФ зробити цього ми не зможемо. А стан одного з системних державних банків і перспектива можливої виплати $2 млрд компенсації Коломойському лише погіршить ситуацію. Аж до проблем з отриманням Україною планових кредитів в травні і листопаді цього року. Що, логічно, цілком може позначитися на курсі долара і економічній ситуації в Україні”, – підсумовується в статті.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Націоналізацію ПриватБанку можуть визнати незаконною